Aggiornato recentemente il: Ottobre 27th, 2026
Kwasy fenole (fenolokwasy) są grupą związków szeroko stosowanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Ich zróżnicowana budowa i aktywność biologiczna sprawiają, że są doceniane w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Jakie właściwości i zastosowanie mogą mieć kwasy fenolowe?
Kwasy fenolowe – czym są?
Kwasy fenolowe, zwane też fenolokwasami, są pochodnymi fenolu posiadającymi w swojej strukturze grupę hydroksylową oraz karboksylową. Obok flawonoidów stanowią drugą najważniejszą grupę naturalnych substancji biologicznie czynnych występujących w roślinach. Charakteryzują się one ogromną różnorodnością strukturalną – mogą być zarówno prostymi związkami, jak i dużymi, skomplikowanymi cząsteczkami.
Do najbardziej rozpowszechnionych fenolokwasów należą pochodne kwasu hydoksybenzoesowego (m.in. kwas galusowy, protokatechowy, wanilinowy, syryngowy) oraz pochodne kwasu hydroksycynamonowego (m.in. kwas kawowy, ferulowy, kumarowy, rozmarynowy). W surowcach roślinnych występują przede wszystkim w formie połączeń – glikozydów i estrów.
Przykładowe kierunki działania kwasów fenolowych
Ze względu na obecność licznych grup hydroksylowych kwasy fenolowe są kojarzone przede wszystkim z działaniem przeciwutleniającym – wykazują zdolność do wymiatania/wychwytywania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu oraz modulują ekspresję enzymów przeciwutleniających. Nie są to jednak jedyne właściwości prozdrowotne fenolokwasów. Mogą także wykazywać między innymi działanie:
- Żółciopędne i żółciotwórcze (kwasy: kawowy, ferulowy, chlorogenowy, syryngowy, 3,4-dimetoksycynamonowy)
- przeciwbakteryjne (kwasy: kawowy, wanilinowy, p-kumarowy, p-hydroksybenzoesowy)
- antyseptyczne, ściągające oraz przeciwpotne (kwas galusowy)
- hemostatyczne (kwas elagowy)
Badania naukowe wskazują także na potencjał niektórych wyciągów roślinnych bogatych w złożone zespoły kwasów fenolowych w profilaktyce miażdżycy, cukrzycy, uszkodzeń wątroby czy niektórych nowotworów. Dzięki wielokierunkowemu działaniu związki te stanowią główne substancje aktywne niektórych wyciągów roślinnych wykorzystywanych w przemyśle farmaceutycznym i medycynie naturalnej.
Znaczenie kwasów fenolowych w kosmetyce i żywieniu
Kwasy fenolowe znajdują zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na silne działanie przeciwutleniające a także właściwości fotoochronne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne mogą być stosowane w kosmetykach przeciwtrądzikowych, przeciwstarzeniowych i niwelujących przebarwienia. Dodatkowo, niektóre kwasy fenolowe (np. wzbudzające pewne kontrowersje parabeny – estry kwasu 4-hydroksybenzoesowego) są wykorzystywane jako środki konserwujące.
Immagine generata con l’IAAcidi
Gli acidi rappresentano un gruppo essenziale di materie prime nell’industria cosmetica. Si caratterizzano per un ampio spettro di azioni, che vanno dall’esfoliazione delicata dell’epidermide alla protezione avanzata contro i processi di invecchiamento, riduzione delle discromie e miglioramento delle condizioni generali della pelle. La nostra gamma comprende acidi di origine naturale e sintetica.
Właściwości prozdrowotne kwasów fenolowych oraz ich szerokie rozpowszechnienie w produktach spożywczych (przyprawy, zboża, warzywa, owoce, herbaty) jest także doceniane przez przemysł spożywczy. To właśnie przede wszystkim im liczne przyprawy zawdzięczają swoje właściwości poprawiające trawienie. Kwasy fenolowe i ich pochodne są stosowane jako składniki wzbogacające, prekursory substancji nadających lub poprawiających smak i zapach oraz jako związki biologicznie czynne poprawiające jakość i wartość żywności.
Literatura:
- Frątczak A, Bylka W i Studzińska-Sroka E: Fenolokwasy – budowa, działanie biologiczne i znaczenie w kosmetologii. Polish Journal of Cosmetology 2015; 18(4): 270-274.
- Gawlik-Dziki U: Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość (2004); 4(41): 29 – 40.
- Parus A: Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych. Postępy Fitoterapii 2013; 1: 48-53.


